Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Dossier: coronavirus

Wij snappen dat er nu veel op je afkomt. Bekijk hier wat je kunt doen en welke regelingen de overheid aanbiedt. Wij zorgen ervoor dat deze pagina up-to-date blijft, zolang we met het Coronavirus kampen. 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus

Vanaf 1 juli zal dit dossier enkel worden geüpdatet wanneer er relevant ondernemersnieuws is rondom de corona maatregelen. Voor het laatst geüpdatet: 29 oktober, 15.30 uur

Donderdag 29 oktober

Coronacrisis zet uurtarief zzp’ers onder druk

De uurtarieven van zzp’ers staan stevig onder druk als gevolg van de coronacrisis. Sinds de virusuitbraak in maart hebben zelfstandig ondernemers gemiddeld 7% ingeleverd. Voor de coronacrisis lag hun gemiddelde uurtarief nog op € 49,-, nu is dat € 43,-. 

Woensdag 28 Oktober

Aanvulling op derde steunpakket

Door het toenemend aantal coronabesmettingen zullen de huidige preventieve maatregelen zeker tot in december gaan doorlopen. In lijn met deze verlenging zal er een aanvulling komen op het derde steunpakket voor ondernemers. Welke aanvullingen er komen lees je hier.

Woensdag 14 oktober 

Coronamaatregelen vanaf 14 oktober

Het aantal coronabesmettingen stijgt. Het kabinet heeft daarom besloten tot een gedeeltelijke lockdown. Deze maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober voor de duur van in principe voor 4 weken. Je leest hier meer over de huidige coronamaatregelen.

Woensdag 7 oktober

Startende ondernemers laten zich niet afschrikken door corona

Het aantal startende ondernemers ligt al vier maanden boven het aantal starters in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel over de maanden juni tot en met september. Tegelijkertijd ligt het aantal bedrijven dat is gestopt ook hoger dan in 2019.

Maandag 28 september

Toch geen vermogenstoets bij aanvraag Tozo-3

Bij de aanvraag voor de Tozo-3 uitkering zou per 1 oktober getoetst worden op beschikbaar geld (beperkte vermogenstoets). Door de extra maatregelen tegen het coronavirus is deze voorwaarde niet passend, vindt het kabinet. In afstemming met VNG, Divosa en verschillende gemeenten heeft het kabinet besloten om de toets op beschikbaar geld pas op 1 april 2021 in te voeren. Dit geeft voor een periode zekerheid aan zelfstandig ondernemers.

Dinsdag 15 september

Prinsjesdag 2020

Het kabinet heeft ons uit monde van koning Willem Alexander op de hoogte gebracht van de belangrijkste wijzigingen voor jou als (startende) ondernemer. Hier lees je een overzicht m.b.t. de belangrijkste wijzigingen.

Dinsdag 1 september

Meer details derde steunpakket bekend gemaakt

De overheid heeft een groot aantal steunmaatregelen verlengd echter wel met de nodige wijzigingen. In ons corona dossier en de (regionale) kennisbank tref je een update van onder andere de ToZo, de TVL en de NOW-regeling.

Woensdag 26 augustus

Minder steun voor ondernemers in derde steunpakket

Bedrijven krijgen vanaf oktober in het nieuwe noodpakket voor de coronacrisis minder financiële steun. Het kabinet werkt aan een versobering waarbij de drempel om in aanmerking te komen voor looncompensatie omhoog gaat en bedrijven minder vergoed krijgen.

Dinsdag 18 augustus

TVL open voor recreatieve vliegsector en intermediairs

Ondernemers in de recreatieve vliegsector (SBI-code 51.10), zoals de ballonvaart, kunnen vanaf 20 augustus 2020 de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Zij moeten wel aan de voorwaarden van de regeling voldoen, zoals minimaal 30% omzetverlies tussen 1 juni en 30 september 2020, en het bedrijf moet minimaal € 4.000 aan vaste lasten hebben. Dit is een correctie op de lijst van SBI-codes die voor de TVL zijn vastgesteld.

Dinsdag 21 juli

Een derde van door corona getroffen ondernemers verwacht meer uren te maken

Bijna dertig procent van de ondernemers die door het coronavirus zijn getroffen, verwacht de komende drie maanden meer uren te werken in het bedrijf. Dat heeft verschillende redenen. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Woensdag 15 juli

Corona zet rem op groei bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De coronacrisis zet in Nederland een rem op de groei van de bedrijvigheid. De groei, het verschil tussen gestarte en gestopte bedrijven is met 40% afgenomen. In alle regio’s in Nederland is nog steeds sprake van groei van het aantal bedrijfsvestigingen (er zijn meer starters dan stoppers), maar deze groei is in het tweede kwartaal flink afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Maandag 13 juli

Coronacrisis: soepele beoordeling urencriterium tot 1 oktober

De Belastingdienst heeft de versoepelde regeling voor het urencriterium met 5 maanden verlengd tot 1 oktober. Tot die datum gaat de Belastingdienst ervan uit dat zzp’ers ten minste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Ook als zij dat niet werkelijk hebben gedaan. Eerder was deze regeling afgesproken tot 31 mei.

Maandag 6 juli

Loket voor nieuwe noodsteun open, geen stormloop verwacht

Booking.com, HEMA en Randstad niet, Flora Holland en VDL twijfelen nog, maar KLM en reisorganisatie TUI zeker wel. Het nieuwe steunpakket (de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid NOW2) lijkt bedrijven meer te verdelen dan in de eerste ronde het geval was. Bedrijven die gebruik willen maken van de NOW2 regeling kunnen deze vanaf vandaag aanvragen

Dinsdag 30 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 29 juni

Loket tegemoetkoming voor mkb-ondernemers opent morgen

Mkb-ondernemers kunnen vanaf morgen de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Dat maakt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend. De regeling maakt deel uit van het tweede noodsteunpakket. Meer informatie over deze regeling lees je op deze pagina.

Zondag 28 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 27 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Vrijdag 26 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Donderdag 25 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Woensdag 24 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Dinsdag 23 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 22 juni

Aanvragen tegemoetkoming TOFA vanaf vandaag mogelijk

Flexwerkers die door de coronacrisis hun inkomsten (grotendeels) zijn kwijtgeraakt en geen uitkering kunnen krijgen, kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen voor de tegemoetkoming TOFA. Het aanvraagformulier is vanaf 9.00 uur beschikbaar. Meer informatie via deze link.

Zondag 21 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 20 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Vrijdag 19 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Donderdag 18 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Woensdag 17 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Dinsdag 16 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 15 juni

Toch geen minimumtarief voor zzp'ers. Ook zelfstandigenverklaring is van de baan

Er komt geen minimumtarief voor zelfstandigen zonder personeel. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is tot de conclusie gekomen dat er teveel haken en ogen zitten aan het wetsvoorstel. Ook de zelfstandigenverklaring voor zzp’ers is hiermee van de baan. Je leest hier meer over deze besluiten.

Zondag 14 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 13 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Vrijdag 12 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Donderdag 11 juni

Aantal aanvragen voor uitstel btw-betaling verdubbeld door coronacrisis.

Ruim 219.000 ondernemers hebben afgelopen kwartaal uitstel van betaling aangevraagd van hun btw-aangifte. Vanwege de coronacrisis is dat bijna dubbel zoveel als gebruikelijk bij de kwartaalaangifte. Ondernemers die uitstel van betaling nodig hebben, kunnen dit nog tot 13 juni aanvragen. 

Woensdag 10 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Dinsdag 9 juni

CBS meldt dat ondernemers wat positiever zijn over de toekomst dan een maand geleden. In vrijwel alle branches van het niet-financiële bedrijfsleven is het aantal ondernemers dat denkt in de huidige economische situatie minstens nog een jaar te bestaan in mei sterk toegenomen ten opzichte van de meting van april.

Maandag 8 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zondag 7 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 6 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Vrijdag 5 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Donderdag 4 juni

KVK: 9% minder starters, 19% meer stoppers in eerste vijf maanden 2020

De effecten van de coronacrisis zijn goed terug te zien in cijfers die de KvK heeft gepubliceerd over de eerste vijf maanden van het jaar. Het aantal startende ondernemingen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gezakt met 9%, terwijl het aantal stoppers juist met 19% is gestegen. 

Woensdag 3 juni

Breder vangnet voor flexwerkers

Het vangnet voor flexwerkers die buiten het noodpakket dreigen te vallen wordt iets breder. Daar staat wel tegenover dat minister Koolmees (Sociale Zaken) de compensatie voor de groep iets verlaagt. De Tweede Kamer is voornemens om op 22 juni het noodloket bij het UWV voor deze groep flexwerkers te openen.

Dinsdag 2 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 1 juni

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zondag 31 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 30 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Vrijdag 29 mei

Bedrijven kunnen maand langer beroep doen op corona noodpakket

Het kabinet heeft een aantal aanpassingen aan het nieuwe steunpakket voor bedrijven tijdens de coronacrisis toegezegd. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken komt werknemers tegemoet door de vakbonden meer te betrekken en bedrijven krijgen een hogere maximumvergoeding voor de vaste lasten.

Donderdag 28 mei

Noodloket voor ondernemers lijkt geld over te houden

Het 'noodloket' waar ondernemers die hun deuren (deels) moesten sluiten vanwege de coronamaatregelen eenmalig 4000 euro kunnen ophalen, lijkt behoorlijk wat geld over te gaan houden. Met nog een maand te gaan hebben iets minder dan 200.000 ondernemers gebruik gemaakt van de regeling.

Woensdag 27 mei

Vergoeding vaste lasten in tweede coronapakket te beperkt voor grotere MKB-bedrijven, waarschuwen werkgeversclubs

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het tweede noodpakket van de regering voor Nederlandse bedrijven ontoereikend is voor grotere MKB- en familiebedrijven. Je leest er hier meer over.

Dinsdag 26 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 25 mei

Het belang van rust in crisistijd

In een artikel over de Amerikaanse generaal Eisenhower las Margaret Jong laatst iets wat juist nu belangrijk is om met jullie te delen. Hij liet temidden van alle hectiek in de tweede wereldoorlog zien hoe belangrijk het is om rust te nemen. Ik vind het zo’n mooi voorbeeld dat ik er een blog aan heb gewijd. In deze blog vertel ik hoe rust en afstand je in deze coronacrisis kunnen helpen. En lees ook welke manieren van rust nemen het meest effectief zijn.

Zondag 24 mei

Zzp'ers in de reis- en evenementenbranche de klos: 'Ik wil er niet mee stoppen, maar ik moet'

Het nieuwe steunpakket voor ondernemers dat het kabinet deze week aankondigde, zal niet alle zelfstandigen zonder personeel redden. Veel zzp'ers in de reis- en evenementenbranche zullen moeten kiezen: omscholen of stoppen.

Zaterdag 23 mei

Ondernemers willen ook steun overheid bij ontslagvergoeding

Een breed ondernemersoffensief wil dat de overheid ook de kosten voor ontslag gaat vergoeden. MKB-Nederland zegt in gesprek te zijn met het ministerie over een breder plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood. 

Vrijdag 22 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Donderdag 21 mei

Corona-steun op de tocht voor ruim 400.000 zzp'ers

Ruim 433.000 zzp'ers krijgen na 1 juni geen coronasteun meer. En dat komt doordat in de steunmaatregel voor zzp'ers - de TOZO-regeling - het inkomen van de partner wel mee gaat tellen. Volgens Roos Wouters van Werkvereniging een logisch gevolg van de onevenwichtige samenstelling van de partijen die de steunmaatregelen optuigen. 'Dat vind ik nogal zorgelijk.'

Woensdag 20 mei

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

Bedrijven die in de problemen zijn gekomenen vanwege de coronacrisis kunnen ook de komende drie maanden (juni, juli en augustus) nog bij de overheid aankloppen voor geld. Het huidige pakket maatregelen wordt zelfs uitgebreid, goed voor zo'n 13 miljard euro. Dit maakte de minister vandaag bekend tijdens een persconferentie. 

Ondernemers gematigd positief over verdere versoepelingen

Nederlandse ondernemers reageren verheugd dat het kabinet vasthoudt aan de geplande opening van een aantal sectoren per 1 juni. Wel hadden ze gehoopt op extra versoepelingen, zoals bij sportscholen en casino’s.

Dinsdag 19 mei

Meer compensatie voor vaste lasten in nieuwe steunronde

In het nieuwe steunpakket voor de economie is de verwachting dat het kabinet vanavond komt met een flink hogere compensatie voor vaste lasten van bedrijven. De laatste knopen worden momenteel doorgehakt, het kabinet wil het pakket morgen presenteren.

Maandag 18 mei

Regels coronabijstand ondernemers aangescherpt: toch partnertoets

Zelfstandigen die gebruik willen maken van de speciale bijstandsregeling voor ondernemers moeten in de toekomst aan strengere regels voldoen. Bij de beoordeling of je recht hebt op steun van de overheid, wordt straks ook gekeken naar het inkomen van je partner.

Zondag 17 mei

Geen relevant ondernemersnieuws. 

Zaterdag 16 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Vrijdag 15 mei

Coronacalculator berekent hoe ondernemer door crisis komt

VNO-NCW en MKB-Nederland presenteren vandaag een nieuw instrument voor ondernemers, dat onder meer berekent in hoeverre zij in aanmerking komen voor de overheidsmaatregelen en welke effecten die maatregelen hebben op hun financiële positie de komende periode. Je leest hier meer over deze coronacalculator voor ondernemers. 

Donderdag 14 mei

Geen relevant ondernemersnieuws. 

Woensdag 13 mei

Deel coronasteun dreigt terugbetaald te moeten worden: 'Grote fout'

Een vervelende verrassing voor bedrijven: mogelijk moet een deel van de overheidssteun die zij krijgen om lonen te kunnen blijven doorbetalen terugbetaald worden. Dat komt door een 'grote fout' in de NOW-regeling. 

Dinsdag 12 mei

Ministerie EZ maakt coaching voor mkb in coronaproblemen gratis

Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ondernemers kunnen hiervoor traditioneel terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB), dat mede door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gefinancierd wordt. Je leest hier meer over de mogelijkheden.

Maandag 11 mei

Tweede noodpakket op komst, meer nadruk op economisch belang

Er komt een tweede noodpakket om de Nederlandse economie zo goed mogelijk overeind te houden in de coronacrisis. Sommige regelingen worden verlengd in de maanden juni, juli en augustus, al wordt de koers verlegd van snelheid naar gericht economisch belang. Wat kunnen we ongeveer verwachten?

Zondag 10 mei

Fitnessbranche dreigt met kort geding als vervroegde openstelling uitblijft

De sportscholen en fitnessclubs voeren de druk op om toch al voor 1 september de deuren te kunnen openen. Branchevereniging NL Actief voert dinsdag spoedoverleg met minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport). Als dat niet tot meer perspectief leidt, dreigt NL Actief een kort geding aan te spannen.

Zaterdag 9 mei

Waarom sommige zzp'ers langer moeten wachten op inkomenssteun

Terwijl de ene zzp'er al wekenlang wacht op inkomenssteun, heeft de andere het geld in maart al op zijn of haar rekening gestort gekregen. Hoe gemeenten omgaan met de zogenoemde Tozo-regeling - het aanvullen van het inkomen van zzp'ers tot het sociaal minimum - verschilt sterk. Hoe komt dat? Je leest het hier.

Ontslagboete verdwijnt in nieuwe coronaregeling voor loonkosten

De nu geldende 'ontslagboete' verdwijnt in het tweede pakket steunmaatregelen voor bedrijven. Dat zorgt ervoor dat bedrijven in financiële nood straks wel werknemers kunnen ontslaan terwijl ze ook steun krijgen van de overheid, waar dat nu niet het geval is.

Vrijdag 8 mei

Meeste zelfstandigen tevreden met coronahulp overheid

Veel zelfstandigen zijn tevreden met de wijze waarop gemeenten tijdens de coronacrisis omgaan met aanvragen van inkomensondersteuning, maar de verschillen zijn groot. Ongeveer 30 procent is er juist negatief tot zeer negatief over. 

Donderdag 7 mei

750 miljoen euro extra corona-overbruggingskrediet gericht op kleine bedrijven

De Nederlandse staat maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van 10.000 tot 50.000 euro). De regeling krijgt de naam Klein Krediet Corona (KKC) en is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen.  

Ruim €500 miljoen aangevraagd voor overbruggingsfinanciering innovatieve bedrijven

Sinds de openstelling op 29 april hebben ruim duizend startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers een aanvraag ingediend voor een Corona-OverbruggingsLening (COL) of het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS). Je leest hier meer over deze regelingen. 

Woensdag 6 mei

Versoepeling coronamaatregelen: de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

De lockdown is nog niet voorbij, maar voor verschillende sectoren en ondernemers is er wel weer reden voor optimisme. Met de routekaart van premier Rutte zouden zij de komende maanden hun business weer (langzaam) op kunnen starten. Lees hier meer over het opstarten van de economie. 

Dinsdag 5 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 4 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zondag 3 mei

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 2 mei

Kamer vreest dat zzp'ers in cultuursector iets anders gaan doen

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over zzp'ers en freelancers in de culturele sector, die door de coronacrisis zonder werk zitten. De Kamer vreest dat zij noodgedwongen iets anders gaan doen. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie en de linkse oppositiepartijen willen weten om hoeveel mensen het gaat en of zij extra ondersteuning moeten krijgen.

Vrijdag 1 mei

Muzikanten en componisten kunnen aankloppen bij eigen noodfonds

De coronacrisis heeft de Nederlandse muziekindustrie hard getroffen, maar veel muzikanten komen niet in aanmerking voor de algemene steunmaatregelen van het kabinet. Voor hen richten muziekrechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena het Noodfonds Muziek op.

Donderdag 30 april

Grenswerkers en AOW’ers toegevoegd aan Tozo-regeling

Het kabinet gaat ervoor zorgen dat ook grenswerkers en AOW’ers aanspraak kunnen maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Bij het berekenen van de inkomensondersteuning tellen alleen inkomsten mee voor werk dat is verricht in de periode waarvoor de ondernemer de Tozo aanvraagt.

Woensdag 29 april

Aanvragen Corona-OverbruggingsLening (COL) voor startups kan vanaf vandaag

Vanaf vandaag 29 april kunnen startups een aanvraag doen voor een Corona-OverbruggingsLening (COL). Deze regeling werd eerder op 7 april aangekondigd door het kabinet. Meer informatie over de aanvraag van deze regeling leest je op deze pagina. 

Dinsdag 28 april

Kabinet versoepelt steunregelingen TOGS en BMKB nog wat meer

Het kabinet breidt het coronasteunpakket nog een beetje verder uit, waardoor meer ondernemers gebruik kunnen maken van noodsteun vanuit de overheid. De eisen van belangrijke regelingen als de TOGS en de BMKB worden versoepeld.

Maandag 27 april

Geen relevant ondernemersnieuws. 

Zondag 26 april

Geen relevant ondernemersnieuws. 

Zaterdag 25 april

Deze zes belastingmaatregelen moeten ondernemers door de coronacrisis helpen

Het kabinet komt met zes belastingmaatregelen die de druk op ondernemers iets moeten verlichten in de coronacrisis. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Vrijdag 24 april

Kabinet laat strikte beoordeling urencriterium zzp’ers vallen

Het kabinet komt met nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers. Zo behouden zzp’ers hun fiscale voordelen, ook als ze niet aan het urencriterium voldoen. Je leest hier meer over de versoepeling van het urencriterium. 

Extra fiscale steun voor zzp'ers en ondernemers 

Het kabinet voert nog drie extra maatregelen in om zzp'ers en ondernemers te steunen zodat ze minder geld kwijt zijn aan belastingen. Dit moet voor dit jaar de ondernemers wat meer financiële ruimte geven.

Donderdag 23 april

Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er?

Zzp'ers die financieel in de knel komen als gevolg van de coronamaatregelen, kunnen in hun gemeente een aanvraag indienen voor de Tozo-regeling. Welk bedrag je ontvangt, is onder andere afhankelijk van je netto inkomen. In dit kennisartikel leggen we uit hoe je als zzp'er je inkomen berekent voor de Tozo aanvraag.

Woensdag 22 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Dinsdag 21 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 20 april

KVK Corona regelingencheck

De Kamer van Koophandel heeft een 'Corona regelingencheck' ontwikkeld. Op basis van een paar vragen, krijg je inzicht in de regelingen die mogelijk op jouw bedrijf van toepassing zijn. Het is een snelle check die leidt naar de voor jou belangrijkste regelingen. 

Zondag 19 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 18 april

Starten in tijden van corona: Mijn eerste maand als ondernemer

Vorige maand is Chris Peters gestart als ondernemer met Crisp Communications. Niet wetende dat twee weken later het land zou stil komen te liggen door de corona maatregelen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen als zzp’er in tijden van corona.

Vrijdag 17 april

20 procent zzp'ers heeft buffer voor maar maximaal drie maanden

Een op de vijf zelfstandig ondernemers ging er vorig jaar vanuit dat hun huishouden niet langer dan drie maanden rond zou kunnen komen bij financiële problemen. Dat betekent dat bijna een kwart miljoen zelfstandigen binnen drie maanden door hun buffer heen zijn als het inkomen wegvalt. Dat blijkt uit de enquête die onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder zelfstandigen die eind vorig jaar werd afgenomen.

Corona-OverbruggingsLening (COL) voor startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat ze in eerste instantie €100 miljoen beschikbaar stelt voor overbruggingsleningen aan startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers die financieel geraakt zijn door de impact van de coronacrisis. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) gaan deze Corona-OverbruggingsLening (COL) verstrekken. Op korte termijn maken we meer bekend over de verschillende leningsvormen en de bijbehorende criteria.

Donderdag 16 april

Kabinet trekt 300 miljoen euro extra uit voor cultuursector

Het kabinet stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar om de cultuursector te ondersteunen die hard is getroffen door het coronavirus. Het pakket moet instellingen die van vitaal belang zijn voor de sector door de coronacrisis loodsen, laat minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) woensdag weten.

650 miljoen euro coronasteun voor bloementelers en aardappelboeren

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit voor de sierteeltsector, de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector. Dat maakt minister Schouten van Landbouw vanavond bekend. Deze sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis, vanwege het wegvallen van de export én de binnenlandse afzetmarkt.

Woensdag 15 april

TOGS: aanvraag nu open voor nieuwe SBI-codes. 

De regeling Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS) staat vanaf 15 april 15:15 uur open voor ondernemers in diverse contactberoepen, zoals tattooshops. Ook zijn kleinere mkb-winkeliers in de food, toeleveranciers (onder andere groothandel) en dienstverlening zoals taxibedrijven toegevoegd. Daarnaast kunnen agrarische bedrijven die bijvoorbeeld met hun camping of verhuur van vakantiehuisjes omzetverlies lijden een aanvraag indienen.

Dinsdag 14 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Maandag 13 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zondag 12 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 11 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Vrijdag 10 april

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

Zzp expert Martijn Pennekamp heeft zich verdiept in de Tozo regeling en is bang voor misbruik. Hij schreef daar deze blog over. Martijn is van mening dat misbruik flink beboet moet worden. 

Kabinet breidt noodpakket uit met 100 miljoen euro voor startups

Goed nieuws voor Nederlandse start- en scale-ups: zij kunnen overbruggingskrediet krijgen van het kabinet om de coronacrisis door te komen.

Donderdag 9 april

Zzp'ers hopen op ruimere compensatie: 'Er is nogal een kloof'

Verschillende zzp-organisaties hopen dat het kabinet zelfstandigen zonder personeel ruimhartiger gaat compenseren voor hun inkomstenverlies door de coronacrisis. Er is nogal een kloof tussen werknemers en zzp’ers stellen zij in deze brief

Woensdag 8 april

D66 wil soepelheid bij beoordeling urencriterium voor zelfstandigen

D66-kamerlid Steven van Weyenberg dringt in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief aan op soepelheid bij de beoordeling van het urencriterium. Door de coronamaatregelen kunnen veel zelfstandigen niet genoeg uren maken om aan het urencriterium te voldoen. Hierdoor dreigen zij duizenden euro’s aan aftrek mis te lopen.

Lagere premie BMKB-regeling en verhoging garantiebudget

Het kabinet heeft besloten om de premie voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) te verlagen van 3,9% naar 2%. Met deze verlaging wordt financiering toegankelijker voor ondernemers. Je leest hier meer over de BMKB-regeling.

Dinsdag 7 april

Kabinet breidt noodondersteuning voor ondernemers uit

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen om ondernemers en bedrijven te ondersteunen die direct lijden onder de economische gevolgen van het coronavirus. Zo hebben onder meer taxichauffeurs, tatoeëerders en tandartsen nu ook recht op een eenmalige gift van 4000 euro. Je leest hier meer over de uitbreiding van de TOGS. 

Maandag 6 april

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kan vanaf nu worden aangevraagd

Ondernemers die minimaal 20 % minder omzet verwachten, kunnen bij uitkeringsinstantie UWV werktijdverkorting aanvragen. Wanneer dit verzoek wordt goedgekeurd betaalt de overheid (maximaal) 90% van het salaris. In de oude regel was dat 75 %. Hierbij is de eis van de overheid dat personeel niet ontslagen wordt en dat ze de rest van het loon zelf doorbetalen. Wil je meer weten over de voorwaarden of wil de de aanvraag direct indienen kijk dan eens naar dit artikel

Zondag 5 aprill

UWV opent morgen NOW-loket om 9.00 uur

Werkgevers die in aanmerking willen komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf morgen 6 april om 9.00 uur een aanvraag indienen bij UWV. UWV verwacht tienduizenden aanvragen per dag. Hieronder zie je een duidelijke instructievideo van het UWV. 

Zaterdag 4 april

Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket, 9 miljoen euro betaald

Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten. Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven het geld uitgekeerd gekregen. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Vrijdag 3 april

Bijzonder uitstel van betaling belastingen kan eindelijk online aangevraagd worden

Onder de noemer leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker, heeft de Belastingdienst ervoor gezorgd dat ondernemers nu toch 'online' bijzonder uitstel aan kunnen vragen vanwege de coronacrisis. Hoe dat werkt lees je hier

Donderdag 2 april

Geen relevant ondernemersnieuws.

Woensdag 1 april

Noodmaatregelen verlengd: scholen en horeca blijven dicht tot 28 april

Scholen, kinderopvangcentra en horecagelegenheden blijven tot en met 28 april gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Je leest hier meer over de verlenging van de noodmaatregel. 

Dinsdag 31 maart

NOW-regeling klaar, loketten bijna open.

De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten. 

Meld ontbrekende sbi-codes voor Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS-regeling)?

Sinds afgelopen weekend is bekend geworden welke bedrijven er in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Een groep ondernemers heeft zich echter beklaagd over het feit dat ze volgens hun sbi-code in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel niet in aanmerking komen voor deze regeling. Via deze link kan je daar melding van maken bij de RVO m.b.t. ontbrekende sbi-codes. 

Maandag 30 maart

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zondag 29 maart

Uitbreiding regeling getroffen sectoren: ook ondernemers in de non-food kunnen aanvragen doen

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vandaag de uitbreiding bekend gemaakt van de regeling.

Zaterdag 28 maart

Kabinet besluit: Toch financiele hulp voor ondernemers die na januari zijn begonnen

Ondernemers die vanaf 1 januari 2020 zijn begonnen komen toch in aanmerking voor financiële ondersteuning in het kader van de tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Je leest hier meer over de voorwaarden voor deze groep ondernemers. 

Ondernemers getroffen sectoren coronavirus kunnen tegemoetkoming aanvragen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft gister de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis. Je leest hier meer over de regeling voor getroffen sectoren. 

Vrijdag 27 maart

Aanvraag Tozo regeling mogelijk voor ondernemers uit deze gemeente

Voor deze gemeente is het al mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de Tozo regeling. Vul onderaan dit dossier het contactformulier in en wij mailen meer informatie om de aanvraag voor de Tozo regeling in te dienen.

Meeste noodloketten ondernemers en zzp'ers gaan na het weekend open

Na het weekend gaan de meeste noodloketten voor ondernemers en zelfstandigen officieel open. Vandaag zal het kabinet meer details over de regelingen bekendmaken, zeggen bronnen tegen de NOS. Alleen de regeling die de loonkosten van ondernemers overneemt gaat pas 6 april van start. 

Politiek Den Haag zet 40.000 ondernemers buiten spel in coronatijd

Nu de coronacrisis zijn intrede heeft gedaan in (ondernemend) Nederland en de eerste rook is opgetrokken is duidelijk geworden dat politiek Den Haag één grote groep ondernemers vergeet. Namelijk de startende zzp’ers die vanaf 1 januari 2020 zijn gestart met ondernemen. En is dat wel terecht? Initiatiefnemer van het Startersloket Joeri Goede schreef daar deze blog over. 

Donderdag 26 maart

Strop dreigt voor pas gestarte zzp’er

Zzp’ers die door de coronacrisis geen inkomsten meer hebben, kunnen een uitkering krijgen van maximaal €1500 per maand zonder vermogens- en partnerinkomenstoets. Dit geldt mogelijk niet voor ondernemers die op of na 01-01-2020 zijn gestart. Joeri Goede van Stichting Startersloket voorziet voor ruim 40.000 startende ondernemers financiële nood ontstaan. Je leest hier meer over het artikel van De Financiële Telegraaf.

Woensdag 25 maart

Geen relevant ondernemersnieuws.

Dinsdag 24 maart

De overheid neemt extra maatregelen tegen het coronavirus

De overheid neemt aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. hierbij worden de eerdere maatregelen aangescherpt. Waar je als ondernemer rekening mee moet houden lees je in dit artikel.

Maandag 23 maart

Compensatieregeling getroffen sectoren bijna open

Bent je als ondernemer getroffen door overheidmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis? Er komt een tegemoetkoming van €4.000,-- voor de eerste nood. Nog niet alle details van de regeling zijn bekend. Zodra ze bekend zijn, delen we dat direct op deze pagina.

Veelgestelde vragen over de 'Compensatieregeling getroffen sectoren'

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Bedrijven uit deze sectoren kunnen deze inkomsten moeilijk inhalen wanneer het coronavirus achter de rug is. Via dit artikel  lees je enkele veelgestelde vragen omtrent de compensatieregeling. 

Zondag 22 maart

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 21 maart

Minister Koolmees: maak geen misbruik van economisch noodpakket

Minister Koolmees van Sociale Zaken doet een moreel beroep op mensen om niet klakkeloos financiële ondersteuning van de overheid aan te vragen als ze erop achteruitgaan in inkomsten door het coronavirus.

5 tips voor ondernemers tijdens de coronacrisis

De coronacrisis heeft veel impact op ondernemend Nederland. Bij het KVK  komen dagelijks vele ondernemersvragen binnen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving. In onderstaande video hieronder geven ze 5 praktische tips. 

Vrijdag 20 maart

Koolmees: crisispakket is ongekend

De overheidssteun voor ondernemers in deze coronacrisis is van een historische omvang. Met de crisismaatregelen die het kabinet deze week aankondigde neemt de overheid grote delen van de Nederlandse economie over. Je leest hier meer over het crisispakket. 

Extra fiscale en economische maatregelen vanwege het coronavirus

Het kabinet kondigt in een nieuwe brief aan de Tweede Kamer een extra pakket maatregelen aan bovenop de fiscale en economische maatregelen die donderdag 12 maart jl. zijn genomen. De meest opvallende maatregelen zijn de verlaging van de invorderings- en belastingrente naar praktisch 0 procent en de (onmiddellijke) vervanging van de regeling werktijdverkorting door een tegemoetkoming in de loonkosten. Je leest hier meer over deze extra maatregelen.

Donderdag 19 maart

Minister Koolmees: 'Aantal weken nodig om zzp-maatregel uit te werken'

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en ondernemers die direct geraakt worden door de coronacrisis, moeten nog even geduld hebben totdat zij van de dinsdag aangekondigde noodmaatregelen gebruik kunnen maken. Dit maakte minister Koolmees gister bekend. Je leest hier meer over de zzp-maatregelen. 

Banken geven MKB-bedrijven half jaar uitstel van aflossing leningen

Kleinere ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de nood onder ondernemingen hoog. Via deze link lees je welke banken meewerken aan deze regeling. 

Woensdag 18 maart

Voorwaarden over extra tijdelijke ondersteuning voor zzp'ers zijn bekend

De extra tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de Corona-crisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering. Je leest hier meer over deze voorwaarden. 

Met deze maatregelen wil het kabinet zzp’ers uit de brand helpen

Het kabinet geeft gehoor aan de noodkreet van zzp-organisaties om coulant te zijn bij het verlenen van steun aan zzp’ers en maakt miljarden euro’s vrij om ondernemers en zzp'ers door de coronacrisis te helpen. In dit artikel zetten we de hoofdpunten op een rij.

Veelgestelde ondernemersvragen over het coronavirus

Steeds meer ondernemers hebben vragen over de gevolgen van het coronavirus voor de eigen bedrijfsvoering. De Kamer van Koophandel heeft de meest gestelde vragen verzameld en bespreekt ze hieronder. 

Dinsdag 17 maart

Kabinet gaat het bedrijfsleven ondersteunen

Het kabinet gaat het bedrijfsleven met tientallen miljarden ondersteunen vanwege de coronacrisis. Op een persconferentie zei minister Hoekstra van Financiën dat de maatregelen alleen al de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro gaan kosten. Als de crisis aanhoudt, worden de steunmaatregelen verlengd. Je leest hier meer over de maatregelen. 

Hieronder kijk je direct de hele persconferentie terug.

Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Ondernemers die minimaal 20% minder omzet verwachten, kunnen bij uitkeringsinstantie UWV werktijdverkorting aanvragen. Wanneer dit verzoek wordt goedgekeurd betaalt de overheid (maximaal) 90% van het salaris. In de oude regel was dat 75%. Hierbij is de eis van de overheid dat personeel niet ontslagen wordt en dat ze de rest van het loon zelf doorbetalen. Je leest hier meer over deze nieuwe regeling.

In onderstaande video wordt deze regeling verder uitgelicht door Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten. 

Het coronavirus: Wat zijn de risico’s en mogelijkheden voor jou als ondernemer? 

Met het oplopend aantal besmettingen nemen ook in ons land de gezondheids en economische zorgen over het coronavirus toe. Vele sectoren krijgen zware klappen. Op 17 maart hebben inmiddels ruim 70.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd.Wat zijn de risico’s en mogelijkheden voor jou als ondernemer? Je leest het hier

Betalingsproblemen door coronavirus? Uitstel van betaling mogelijk voor ondernemers!

Om de gevolgen van het coronavirus voor (startende) ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Ben je ondernemer en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Je leest hier meer over het aanvragen van uitstel van betaling. 

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) 

Om ondernemers die door de coronacrisis zijn getroffen te helpen zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) aangepast. Deze aangepaste regeling wordt de BMKB-C genoemd. Met de maatregel kunnen bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld lenen bij de bank. Hiermee kunnen rekeningen betaald worden of is het mogelijk om betalingsachterstanden weg te werken. Je leest hier meer over deze regeling.

Maandag 16 maart

5 praktische tips: jouw bedrijf en het coronavirus

Veel ondernemers zijn gedupeerd door het corona virus. Marije Sliphorst, advocaat bij Abma Advocaten geeft je 5 tips voor jouw bedrijf. Je leest haar blog hier

Vrijdag 13 maart

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als ondernemer!

Corona slaat om zich heen in Nederland. Veel zelfstandigen zien zich gedwongen om door de vergaande coronamaatregelen vanuit huis te werken. Dat kan best onwennig zijn, zeker als je veel communicatie hebt met de klant. Gelukkig zijn er allerlei handige oplossingen. Wij hebben de 7 beste thuiswerk tools op een rij gezet voor jou als ondernemer. Je leest er hier meer over.

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Het coronavirus slaat om zich heen in ondernemend Nederland. Ook veel zzp'ers merken de gevolgen: Evenementen worden afgelast, het regent annuleringen en er wordt , tegen de adviezen in, druk gehamsterd in de supermarkten. Echter, je kunt deze periode ook zien als een kans. Martijn Pennekamp schreef er deze blog over. 

Kamer van Koophandel opent coronaloket

Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar voor al je ondernemersvragen, op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

Klik hier om het coronaloket van de KvK te bezoeken of bel direct: 0800-2117.

Vragen?

Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden bij de gemeente m.b.t. de tijdelijke ondersteuning? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Geen relevant ondernemersnieuws. 

Contactformulier

Regionale kennispartners

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo verkoop je kennis!


12 tips voor een waardevolle blog


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet uurtarief zzp’ers onder druk, maar er zijn uitzonderingen

De uurtarieven van zzp’ers in Nederland staan stevig onder druk als gevolg van de coronacrisis. Sinds de virusuitbraak in maart hebben zelfstandig ondernemers gemiddeld 7% ingeleverd. Voor de coronacrisis lag hun gemiddelde uurtarief nog op € 49,-, nu is dat € 43,-

Aanvullingen op derde steunpakket corona bekend

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen blijven grote gevolgen hebben voor ondernemers. Nu de maatregelen zijn verlengd komt er aan aanvulling op het derde steunpakket voor zzp'ers en ondernemers, zeker voor diegene die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. 

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Aanvraag tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in de Gemeente Waterland
Aanvraag compensatieregeling tegemoetkoming schade COVID-19
Aanvraag Bijzonder uitstel van belasting
Extra hulp voor ondernemers in gemeente Waterland
Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er in Waterland?
Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer