Ondernemen in het buitenland: jouw btw verleggen

Als jij diensten levert die niet te maken hebben met:

Onroerende zaken

Het verlenen van toegang tot evenementen (kunst, sport, cultuur, wetenschap e.d.)

Verhuur van vervoer

Personenvervoer

Restaurant- of cateringdiensten

Dan kun je de btw verleggen naar je afnemer.

TIP Op deze pagina vind je een gratis tool van de Belastingdienst om te checken hoe het zit met de btw als jij jouw diensten aan het buitenland aanbiedt.

Tool van de Belastingdienst

Lever je digitale diensten? Gebruik dan deze tool om te checken wat de regels omtrent belasting en btw zijn.

Hoe werkt het?

Bij het verleggen van btw geeft je afnemer de btw aan in zijn eigen land. Hoe gaat het in zijn werk?

Jij stuurt jouw factuur, zonder btw, aan jouw afnemer. Je rekent het netto bedrag dus aan jouw afnemer, die op zijn beurt weer Duitse omzetbelasting rekent voor zijn goederen of diensten.

Btw-identificatienummer controleren

Je noteert op de factuur ‘btw verlegd’. Via deze link controleer je het btw-identificatienummer van je afnemer. Dit nummer noteer je ook op de factuur. De dienst geef je aan in de btw-aangifte in de rubriek ‘Aangifte intracommunautaire prestaties’ op het omzetbelastingformulier. Je geeft de dienst aan in het tijdvak waarin je de dienst hebt geleverd.

LET OP Is de dienst vrijgesteld in het land van jouw afnemer of valt jouw dienst onder het 0% btw-tarief, dan hoef je de dienst niet op te geven in je btw-aangifte en de opgaaf intracommunautaire prestaties. Je noteert op de factuur dan niet ‘btw verlegd’, maar dat de dienst in het land van je afnemer onder vrijstelling of het 0%-tarief valt.

Neem jij diensten af van een buitenlandse ondernemer? Dan verlegt hij of zij de btw naar jou. Dan betaal je dus Nederlandse btw en geeft dit op als voorbelasting op jouw aangifte.

Terug naar overzicht