Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

20 procent zzp'ers heeft buffer voor maar maximaal drie maanden

17 april 2020

Een op de vijf zelfstandig ondernemers ging er vorig jaar vanuit dat hun huishouden niet langer dan drie maanden rond zou kunnen komen bij financiële problemen. Dat betekent dat bijna een kwart miljoen zelfstandigen binnen drie maanden door hun buffer heen zijn als het inkomen wegvalt.

Dat blijkt uit de enquête die onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder zelfstandigen die eind vorig jaar werd afgenomen.

Het gaat dus om cijfers van voor de uitbraak van het coronavirus. Op dit moment hebben ondernemers in het hele land het zwaar door de gevolgen van het coronavirus.

Zzp'er moet eigen buffer organiseren

Veel opdrachten worden afgezegd en mensen komen met weinig of geen werk thuis te zitten. Zzp'ers lopen, net als andere ondernemers, altijd al een bepaald risico. Wie in dienst is van een bedrijf krijgt doorbetaling van het loon bij ziekte, en er wordt automatisch voor het pensioen gespaard. 

Bij zzp'ers is dat niet het geval. Die moeten er zelf zorg voor dragen dat ze geld opzij zetten voor zaken als vakantie, ziekte en pensioen. Daarom is de buffer van een zzp'er ook vaak een zorgpunt: hoe lang kan iemand vooruit zonder inkomsten.

Het nibud raadt aan om minimaal drie tot vijf keer het gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden. Wie dat niet doet of heeft gedaan, kan door het wegvallen van werk door de coronacrisis in acute geldnood komen.

40 procent kan jaar of langer rondkomen

Nederland telt ruim 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers. Bijna 1 miljoen daarvan heeft geen personeel. Iets meer dan 40 procent van die groep zonder personeel schat in ruim een jaar of langer rond te kunnen komen zonder inkomen uit het bedrijf. Bij zelfstandigen met personeel gaat het om 33,7 procent.

Ongeveer 10 procent van de zelfstandigen heeft voldoende buffer om 3 tot 6 maanden zonder inkomen door te kunnen komen. Zo'n 12,5 procent van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'er) redt het een half jaar tot 1 jaar. 15 procent heeft geen idee hoe lang ze het volhouden zonder inkomsten. 

Noodregeling opgestart

Zelfstandigen die door de coronacrisis hun hele inkomen zien wegvallen, kunnen aanspraak maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Via de TOZO kun je maximaal 1500 euro per maand krijgen als financiële ondersteuning. Al zeker 80.000 zzp'ers hebben zich gemeld voor deze regeling. 

Ondernemers die werken in sectoren die direct getroffen zijn door de kabinetsmaatregelen om de verspreiding van het virus te beperken, kunnen onder voorwaarden eenmalig een gift van 4000 euro ontvangen om acute kosten mee te dekken. 

Verschillen in beroepsgroepen

Er zijn duidelijke verschillen te zien in de sectoren waarin zzp'ers actief zijn. Zzp'ers die werken in transport en logistiek, pedagogische, dienstverlenende en creatieve of taalkundige beroepen zeggen relatief vaak dat ze na drie maanden zonder inkomen door hun geld heen zijn.

Het gaat dan bijvoorbeeld om taxichauffeurs, sportinstructeurs, kappers, horecaondernemers en kunstenaars. Dit zijn ook de beroepen die in verband met de coronamaatregelen tijdelijk geen of weinig inkomsten hebben.

Laagste inkomens snelst door buffer

De groep met de laagste inkomens kan ook het snelst niet meer rondkomen. 41 procent van de groep zzp’ers die valt in de 25 procent laagste inkomens zegt  binnen drie maanden niet meer rond te kunnen komen.

Slechts 11 procent van de zzp'ers die horen bij de huishoudens met de 25 procent hoogste inkomens zeggen binnen drie maanden door de buffer heen te zitten. De helft van de zzp'ers in de hoogste inkomensgroep kan één jaar of langer rondkomen zonder inkomsten uit het bedrijf.

Bron: RTL Z

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Regionale kennispartners

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Succesvol starten als ondernemer in de gemeente Waterland
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer