Wel waren er in de laatste maanden van 2021 iets minder startende ondernemers dan het jaar daarvoor. Toch is het aantal starters nog steeds erg hoog in vergelijking met de periode voor de coronacrisis, zegt Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit. "Dat geeft aan dat er nog steeds mensen zijn die genoeg vertrouwen hebben in de economie om een bedrijf te starten."

 

Vooral in de gezondheidszorg zijn in 2021 meer ondernemers begonnen dan een jaar eerder. In die sector zijn meer bedrijven zich bijvoorbeeld gaan richten op de ondersteuning en begeleiding van gehandicapten, ambulante jeugdzorg en kinderopvang.

De hoge groei van het aantal bedrijven in de gezondheidszorg is volgens Knoben het resultaat van overheidsbeleid. "Door het privatiseren van delen van de zorg ontstaan steeds meer kansen voor ondernemers in dit domein. Het grote aantal nieuwe starters in de kinderopvang past bijvoorbeeld goed bij de kabinetsplannen om kinderopvang op termijn gratis en breed beschikbaar te maken."

Ook zagen de bouw, logistiek en horeca een stijging in het aantal startende ondernemers vorig jaar. De detail- en de groothandel kenden wel een daling.

Piek aan het einde en begin

Het aantal ondernemers dat vrijwillig of noodgedwongen met hun bedrijf stopte, steeg met name in december fors. Dat is volgens hoogleraar Knoben geen verrassing.

"Het aantal vrijwillige stoppers piekt vrijwel altijd aan het einde en het begin van het jaar. Dat is voor ondernemers een 'natuurlijk' moment om ermee te stoppen", zegt Knoben. "Het opnieuw instellen van vrij strenge coronamaatregelen zou voor ondernemers ook een aanleiding kunnen zijn geweest om plannen om te stoppen daadwerkelijk uit te voeren."

Vooral meer ondernemers in de sectoren energie, water en milieu en land- en tuinbouw stopten vorig jaar met hun bedrijf. De Kamer van Koophandel noemt de stijging van het aantal uitgeschreven ondernemingen in de land- en tuinbouw opvallend. Volgens Knoben komt die stijging van het aantal stoppers waarschijnlijk door de grote en langdurige onzekerheid.

Ongelijkheid

Gisteren meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat sprake is van een historisch laag aantal faillissementen, wat vooral komt door de coronasteun van de overheid. Mede daardoor blijft een faillissementsgolf als gevolg van de coronacrisis nog uit.

In totaal zijn er in Nederland bijna 2,2 miljoen bedrijven. Het hoge aantal starters en stoppers laat volgens hoogleraar Knoben zien dat de economische dynamiek gezond is. Maar hij vindt het wel opvallend dat het aantal ondernemers dat stopt hoog is in de gebieden waar het aantal starters juist laag is. En dat is andersom ook het geval. "Daarmee wordt de economische ongelijkheid binnen Nederland versterkt. Dat is een trend die we al geruime tijd zien."

Bron: NOS.nl

Blog

Waarom je als startende ondernemer echt een ondernemingsplan moet schrijven!

Joeri Goede

Wist je dat jaarlijks ruim 250.000 personen in Nederland een eigen bedrijf starten. Tussen deze grote groep nieuwe ondernemers en alle bestaande ondernemers moet jij je hoofd boven water zien te houden. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je voor een vliegende start?

Agenda

16 september

Succesvol online

19.00 uur
Online
Online

Uurtarief calculator

Bereken hier jouw minimaal benodigde uurtarief!

 

Nieuws

Kleineondernemersregeling versoepelt per 1 januari 2025

05-09-2024

Vanaf vandaag ontvangen 300.000 ondernemers die deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR) een brief van de Belastingdienst, over de wijzigingen van de KOR en de introductie van de EU-KOR per 1 januari 2025. De KOR verandert. Zo wordt het afmelden van de KOR op ieder moment mogelijk en hoeven ondernemers niet meer minimaal 3 jaar deel te nemen aan de regeling.

Terug naar overzicht