Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Coronacrisis: soepele beoordeling urencriterium tot 1 oktober

13 juli 2020

De Belastingdienst heeft de versoepelde regeling voor het urencriterium met 5 maanden verlengd tot 1 oktober. Tot die datum gaat de Belastingdienst ervan uit dat ondernemers aan deze voorwaarde voldoet. Ook als zij dat niet werkelijk hebben gedaan. Eerder was deze regeling afgesproken tot 31 mei.

Door soepel om te gaan met de regels voor het urencriterium, wordt voorkomen dat ondernemers die als gevolg van de coronacrisis minder uren dan gebruikelijk aan hun onderneming kunnen besteden duizenden euro’s aan aftrekposten mislopen.

Recht op aftrek verliezen

Het urencriterium houdt in dat je tenminste 1225 uur per jaar moet besteden aan je onderneming, wil je als ondernemer in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek (€ 7.030 in 2020) en startersaftrek. Ook ondernemers die een fiscale oudedagsreserve (FOR) willen opbouwen en hiervoor een deel van hun winst willen reserveren, worden geacht te voldoen aan het urencriterium.

Omdat veel ondernemers vanwege de coronacrisis niet genoeg uren kunnen besteden aan hun onderneming, zouden zij het recht op de aftrek verliezen. Op aandrang van onder andere De Werkvereniging, besloot het kabinet in april dat ondernemers voor de periode van 1 maart tot 31 mei automatisch worden geacht aan het urencriterium te voldoen. Deze regeling is nu dus opgerekt tot in ieder geval 1 oktober.

Seizoensafhankelijke branches

Ben je werkzaam als ondernemer, dan gaat de fiscus er bij je aangifte inkomstenbelasting vanuit dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar en mag je er van uitgaan dat je ten minste 16 uur per week aan je onderneming hebt besteed.

De maatregel wordt ook toepasbaar voor seizoensafhankelijke branches als de horeca en festivalbranche. Ondernemers in die branches mogen uitgaan van het aantal gewerkte uren in de piekperiodes van andere jaren. Wel moet je de uren over 2019 aannemelijk kunnen maken.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Regionale kennispartners

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer