In het Trendrapport over het tweede kwartaal van 2025 signaleert de Kamer van Koophandel opnieuw een toename van het aantal ondernemers dat stopt. Tegelijkertijd daalt het aantal starters. Opvallend: startende ondernemers kiezen steeds vaker voor de rechtsvorm ‘besloten vennootschap’ (BV).

Meer BV’s onder starters

In het tweede kwartaal kozen 10.611 starters voor een BV, een stijging van 21 procent ten opzichte van vorig jaar. Een mogelijke verklaring is de toegenomen aandacht voor wet- en regelgeving voor zzp’ers en de handhaving op schijnzelfstandigheid. Daarbij leeft het beeld dat een BV zelfstandigen meer juridische bescherming zou bieden.

Maar dat beeld klopt niet, stelt Sergej Schuurman, jurist en contentredacteur bij de KVK: “Er heerst een idee dat met een BV risico’s omzeild worden als het gaat om de beoordeling bij schijnzelfstandigheid, maar dat is pertinent niet waar. Er gelden dezelfde beoordelingscriteria voor een eenmanszaak en een BV. Ook bij een BV mag er geen gezagsverhouding zijn tussen de opdrachtgever en de zelfstandige.”

Toch kan een BV om andere redenen aantrekkelijk zijn, vooral bij een hogere winst. Dan wegen de fiscale voordelen mogelijk op tegen de extra kosten en administratieve lasten die een BV met zich meebrengt, zoals notariskosten en accountantskosten. “Al met al is het hebben van een BV minder risicovol voor het privévermogen, maar een ondernemer heeft wel te maken met veel meer administratieve en financiële verplichtingen”, zegt Schuurman. “Eigenlijk zoals altijd zijn het de persoonlijke omstandigheden die bepalen welke rechtsvorm het beste past.”

Ondernemingszin daalt

De groei van het totaal aantal ondernemingen in Nederland neemt al twee jaar op rij af. Op 30 juni 2025 stonden er 2.588.747 vestigingen ingeschreven in het Handelsregister, een stijging van slechts 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is het laagste groeicijfer in tien jaar.

Volgens Josette Dijkhuizen, ondernemer en bijzonder hoogleraar aan Tilburg University, zorgt politieke onzekerheid voor terughoudendheid bij ondernemers: “Door het vallen van het kabinet is er nog langer onduidelijkheid over de uitkomst van nieuwe wetten en regels, zoals de VBAR (Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden), het stikstofbeleid en de regelgeving rond arbeidsmigratie. Veel ondernemers missen daardoor de duidelijkheid die nodig is om noodzakelijke investeringen te doen. Velen zullen voorlopig het zekere voor het onzekere kiezen en in loondienst gaan.”

Minder starters, meer stoppers

Het aantal starters kwam in het tweede kwartaal van 2025 uit op 53.799, een daling van dertien procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar (61.864). De sterkste dalingen vonden plaats in de sectoren Energie, water en milieu (-34%), Land- en tuinbouw (-34%) en Gezondheid (-29%). De zakelijke dienstverlening heeft met 26 procent de meeste starters, gevolgd door de detailhandel (15%) en de bouw (11%).

Tegelijkertijd nam het aantal stoppers toe tot 40.801, een stijging van 23 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024 (33.136). De toename was het grootst in de sectoren Gezondheid (+52%), Land- en tuinbouw (+50%) en Bouw (+33%). In enkele sectoren daalde het aantal stoppers juist, waaronder Energie, Water en Milieu (-17%) en Groothandel (-12%).

Bron: ZiPconomy

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Agenda

Online
15 september

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online
Terug naar overzicht