1. Geen ongevraagde telefonische verkoop meer

Krijg jij weleens ongevraagde verkooptelefoontjes? Dat is sinds 1 juli verleden tijd. Bedrijven moeten consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, om toestemming vragen.

Wil jij je klantenbestand laten groeien door consumenten of bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid te bellen? Dan moet je daar toestemming voor hebben. Bijvoorbeeld door contactgegevens te vragen wanneer een potentiële klant zich aanmeldt voor jouw nieuwsbrief. Je moet duidelijk vermelden dat het telefoonnummer gebruikt wordt voor telemarketing. Als een potentiële klant openstaat voor een telefoongesprek moet je met nummerherkenning bellen. Bedrijven met rechtspersoonlijkheid mag je zonder toestemming bellen mits je nummerherkenning aanstaat. Bestaande klanten mag je voor een bepaalde periode zonder toestemming bellen. Hiervoor is nog geen wettelijke termijn bepaald.


2. Alle rechtspersonen dezelfde regels voor bestuur en toezicht

Veel ondernemers kiezen bij de start van hun bedrijf voor een eenmanszaak. Deze rechtsvorm heeft lage opstartkosten en extra belastingvoordelen. Om meerdere redenen, bijvoorbeeld door de komst van een investeerder, kun je ervoor kiezen om de rechtsvorm te wijzigen. Als je kiest voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid word je bestuurder of toezichthouder van je bedrijf en ben je persoonlijk minder aansprakelijk. De regels over de taken, het stemrecht en de aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouder verschillen nu nog per rechtspersoon. Sinds 1 juli zijn de regels voor alle rechtspersonen hetzelfde met uitzondering van VvE’s. Deze regels zijn gelijk aan de huidige regels van bv’s en nv’s. Wanneer je de regels niet naleeft kun je persoonlijk toch aansprakelijk worden gesteld.


3. Kleine plastic flesjes krijgen statiegeld

Sinds 1 juli zit er statiegeld op kleine plastic flesjes. Voor ieder flesje met een inhoud minder dan een liter betaal je 15 cent. Ondernemers kopen kleine flesjes water en frisdrank met statiegeld in en berekenen dit door aan de klant. Horecabedrijven zijn niet verplicht om lege flesjes inzamelen. Kies je ervoor om dit wel te doen dan mag je het statiegeld retour geven aan de consument maar dat hoeft niet. Er komen speciale zakken voor het inzamelen van de lege flesjes. Je bestelt deze zakken bij je drankleverancier.


4. Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Ben jij begonnen met een webshop en lever je producten aan consumenten in EU-landen? Let op dat je het juiste btw-tarief berekent. Als je totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in EU-landen jaarlijks onder de 10.000 euro blijft, mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Met als randvoorwaarden dat het transport van de zending in Nederland begint en dat je een vestiging in een EU-land hebt. Vanaf het moment dat je omzet boven de 10.000 euro komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is. Daarnaast ben je sinds 1 juli bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd, ongeacht de waarde van de zending. Zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven vrijgesteld van invoerrechten. Heb jij een verkoopplatform en faciliteer jij de bestellingen en betalingen? Dan word jij verantwoordelijk voor de btw-afdracht.


5. Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt

Ben jij een startende ondernemer met een eenmanszaak? Dan krijg je misschien met eHerkenning te maken, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Alle bedrijven, met uitzondering van eenmanszaken, doen al btw-aangifte met behulp van eHerkenning.

Ook andere overheidsorganisaties vragen ondernemers gebruik te maken van dit inlogsysteem om zaken te regelen. Dit geldt soms ook voor een eenmanszaak. Bijvoorbeeld als je bij de gemeente een parkeervergunning aanvraagt voor je bedrijfsauto. Met e-Herkenning is inloggen veilig. Op die manier weten organisaties zeker wie je bent. Daarnaast geeft het jou extra zekerheid dat de site waar je inlogt betrouwbaar en veilig is. Vanwege strengere eisen wordt het laagste betrouwbaarheidsniveau van het inlogsysteem, EH1, stopgezet. Leveranciers van eHerkenningsmiddelen informeren ondernemers over het stopzetten en upgraden van EH1.


6. Verkoop wegwerpplastic verboden

Plastic rietjes, ballonstokjes, wattenstaafjes en wegwerp bestek en borden zijn verleden tijd. Producenten en importeurs mogen deze producten per 3 juli niet meer op de markt brengen. Ook wegwerpproducten die gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic of bio plastic zijn vanaf dat moment verboden. Maak jij gebruik van deze producten? Dan moet je op zoek naar alternatieven zodra jouw voorraad op is. Met de nieuwe SUP-richtlijn (Single Use Plastics) wil de Europese Unie de plastic soep in zee verminderen. De regels die per 3 juli ingaan zijn een onderdeel van een pakket aan maatregelen dat de komende jaren in werking treedt.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding van deze (wets)wijziging is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.


7. Minimumloon omhoog

Heb je personeel in dienst? Het brutobedrag van het wettelijk minimumloon stijgt op 1 juli 2021.
Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband is per 1 juli 2021:

  • € 1.701,00 per maand
  • € 392,55 per week
  • € 78,51 per dag

Wetswijziging per juni 2021

Sinds 7 juni gelden nieuwe Europese regels over het auteursrecht. Deze regels zijn een aanvulling op bestaande regels en geven jou een betere onderhandelingspositie. Als jij bijvoorbeeld teksten schrijft voor bedrijven, dan heb jij het auteursrecht tenzij je de rechten overdraagt. Behoud je je rechten dan moet de opdrachtgever jou verplicht op de hoogte houden waar jouw teksten geplaatst worden en je hiervoor een vergoeding geven.

Bron: Kamer van Koophandel

In 20 stappen de start van je bedrijf

Wil jij goed voorbereid starten als ondernemer? Volg ons praktische stappenplan en ontdek waar je als ondernemer aan moet denken! Heb je alles doorlopen? Vraag jouw starterscertificaat aan!

Agenda

12 juni

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Nieuws

Steun ondernemers voor verplichte verzekering daalt

24-03-2023

Het aantal zelfstandig ondernemers dat voorstander is van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers.

Blog

Waarom is het moeilijk om jouw eigen producten of diensten te verkopen?

Eveline Corbet

Het kan voor startende ondernemers een enorme uitdaging zijn om eigen diensten of producten te verkopen. Je bent er immers emotioneel bij betrokken, waardoor afwijzing of kritiek persoonlijk kan aanvoelen.

Terug naar overzicht