Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021

Joeri Goede
25 januari 2022

Maandag 31 januari is de deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021. Deze btw-aangifte is anders dan normaal. Zo is het de laatste keer dat ondernemers hun aangifte kunnen doen via het oude ondernemersportaal (Digitaal aangeven ondernemers). 

Daarna moeten alle ondernemers overstappen naar één van de andere manieren van aangifte doen. De Belastingdienst zet deze en andere aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij. 

Vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal

 

Doe optijd aangifte

Zorg dat je aangifte én betaling uiterlijk 31 januari binnen zijn bij de Belastingdienst. Heb je al bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis? Dan hoef je alleen aangifte te doen. Wil je bijzonder uitstel aanvragen? Kijk dan op: belastingdienst.nl/bijzonderuitstel.

Let op: wanneer je in het laatste kwartaal van 2021 geen omzet hebt gehad, dien je evengoed aangifte te doen. Hiervoor voorkomt je een boete van de Belastingdienst. 

Suppletie 

Kijk of je correcties moet doorgeven voor één van de eerste drie aangiftes van 2021. Kom je er achter dat je bijvoorbeeld bij één van je eerdere aangiftes een factuur bent vergeten, dan neem je deze mee in laatste aangifte. Correcties onder de 1000 euro mag je meenemen in deze aangifte. Correcties boven de 1000 euro geef je door via het ‘suppletieformulier omzetbelasting’ in Mijn Belastingdienst Zakelijk, via jouw boekhouder of via het boekhoudpakket. 

Auto

Gebruik je jouw auto zowel zakelijk als privé? Met deze rekenhulp bereken je eenvoudig hoeveel btw je moet betalen of aftrekken en zie je hoe en waar je de btw moet invullen in je btw-aangifte.

Kleine ondernemersregeling (kor)

Maak je vanaf 1 januari 2022 gebruik van de kleineondernemersregeling? Vergeet dan niet aangifte te doen over het vierde kwartaal van 2021. Toen was je nog niet vrijgesteld van btw en bracht je nog gewoon btw in rekening bij je klanten.

Overstappen

Nog niet overgestapt naar één van de nieuwe manieren van aangifte doen? Na 31 januari is het oude ondernemersportaal (Digitaal aangeven ondernemers) niet meer beschikbaar. Daarna kun je alleen nog aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk, via jouw boekhouder of via het boekhoudpakket. Kijk wat het beste bij jou past. En stap snel over, zodat jij je volgende btw-aangifte weer op tijd kunt doen. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/overstappen.

Meer weten?
Ga voor meer informatie over de btw of manieren van aangifte doen naar belastingdienst.nl/ondernemers of neem contact op met de specialisten van het Startersloket.

Joeri Goede

Joeri Goede was jarenlang adviseur bij de Kamer van Koophandel. Joeri is initiatiefnemer van Stichting Startersloket en begeleidt jaarlijks honderden (startende) ondernemers.

Meer weten? Volg Joeri dan ook op LinkedIn!

agenda

Data ophalen ...
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Succesvol starten als ondernemer in de gemeente Waterland
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer