Tot voor kort koos ik ervoor om mijn pensioeninleg pas in de laatste week van december te doen. Daar kleven een paar nadelen aan!

Wist je dat?

Voordat ik deze nadelen benoem even een weetje. Pensioeninleg mag je 100% aftrekken van je belastbare inkomen als je deze ook “echt” inlegt op een geblokkeerde pensioenrekening. Spaar je op een vrij opneembare rekening dan mag je die inleg niet aftrekken van de belasting.

12 maanden geen rendement

Wanneer je eind december pas inlegt heb je 12 maanden geen rendement van je inleg. Eerder in het jaar inleggen geeft je meer rendement.

Rekenvoorbeeld:

Stel je legt iedere maand € 400 in gedurende het jaar dan is dat met een gemiddeld rendement van 6% aan het einde van het jaar € 4.955.

Stort je die € 4.800 in 1 x in december dan loopt je dus € 155 rendement mis!

Risico spreiden

Pensioenorganisaties beleggen jouw inleg, sparen geeft simpelweg een (te) lage rente waardoor je vaak de inflatie niet eens kunt bijhouden. Het nadeel van beleggen kan zijn dat je precies instapt als de aandeelkoersen hoog staan. Daarom kan het aantrekkelijker zijn om gedurende het jaar jouw inleg te spreiden. Het nadeel hiervan is wel dat je deze inleg op een geblokkeerde pensioenrekening niet zomaar meer kunt opnemen mocht je aan het einde van het jaar erachter komen dat je toch iets minder had in willen leggen.

De oplossing

Vorig jaar sprak ik Sjaak Zonneveld van BrightPensioen over dit dilemma. Sjaak wees mij erop dat ik bij Bright een tweede “vrij opneembare beleggingsrekening” kon openen zonder extra kosten en daar mijn pensioen het hele jaar op kan storten. Deze inleg wordt dan op dezelfde manier belegd als mijn pensioen welke ik ook bij BrightPensioen opbouw. Aan het einde van het jaar kan ik dan zelf bepalen of en hoeveel ik van dat bedrag over wil maken naar mijn “echte” pensioenrekening zodat ik die inleg af kan trekken van de belasting.

Onzeker over je financiën? Jaarruimte zat!

Ben je aan het einde van het jaar onzeker of je het jaar erna ook wel lekker blijft draaien dan kun je er ook voor kiezen om je pensioeninleg (deels) uit te stellen. De inleg die je al hebt gedaan op je niet geblokkeerde beleggingsrekening blijft gewoon renderen. En door de nieuwe wetgeving mag je tegenwoordig tot €38.000 per jaar inhalen, dus met die jaarruimte zit het wel goed 😊.

Ietsiepietsie nadeel

Wanneer blijkt dat ik de inleg op mijn niet geblokkeerde beleggersrekening toch ergens anders voor nodig heb, dan kan ik er ook voor kiezen om het opgebouwde bedrag weer uit te keren naar mijn betaalrekening bij mijn bank. Het enige nadeel hieraan is dat ik wel moet wachten tot er weer een handelsdag is. Je belegt namelijk in een pakket aandelen die eens per maand verhandeld worden. Even geduld dus a.u.b. 😊.

Bonustip bespaar maximaal 49,5% belasting

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik meer verdien dan € 75.518. Tot een belastbaar inkomen van dit bedrag betaal je 36,97% inkomstenbelasting. Daarboven betaal je 49,5% dat is €125,30 meer belasting over elke €1.000 inkomen. Best aanzienlijk toch!!

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Aan het einde van het jaar bereken ik samen met mijn accountant mijn belastbare inkomen en zorg ik dat ik niet boven die €75.518 kom door mijn pensioeninleg te verhogen.

Vorig jaar had ik een belastbaar inkomen van ongeveer €86.000. Over de eerste €75.518 zou ik 36,97% betalen en over de rest 49,5%.

Ik stortte in december €10.000 van mijn vrije beleggingsrekening naar mijn pensioenrekening waardoor ik  € 4.950 aan belasting bespaarde………………

Blogger:

Martijn Pennekamp | Initiatiefnemer

Martijn is mede-initiatiefnemer van het Startersloket. Daarnaast is hij initiatiefnemer van startersplatform ikwordzzper.nl, waarmee hij medio 2010 is gestart naast zijn functie als bedrijvenadviseur bij de Rabobank. Halverwege 2011 heeft hij zijn stropdas aan de wilgen gehangen om zich volledig te richten op het succesvol uitbreiden van zijn startersplatformen.

Terug naar overzicht