Hoe ga je de investeringen betalen?

De onderdelen waarmee de onderneming wordt gefinancierd noemen we passiva. Passiva vormt de rechterzijde van de balans (creditzijde) en wordt als volgt onderverdeeld: 

Eigen vermogen

Er zijn verschillende mogelijkheden om het benodigde kapitaal voor de start van jouw onderneming bij elkaar te krijgen. Meestal begint het bij de beschikbare hoeveelheid geld die jijzelf als persoon in de onderneming kan stoppen. Deze inbreng vanuit privé noemen we eigen vermogen. Dit kan een kleine storting op de zakelijke rekening zijn en of bijvoorbeeld een groot deel van je spaargeld om de benodigde bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

Geld van familie

Heb je zelf in privé niet voldoende geld om alle investeringen te kunnen betalen dan is er wellicht een mogelijkheid om geld van familie of kennissen te lenen. Dit kan soms zelf ook fiscaal interessant zijn. Deze vorm van geld verwerven valt ook onder de noemer eigen vermogen.

Geld van investeerders

In de zakelijke omgeving zijn er ook mensen en partijen die graag investeren in (kansrijke) ondernemingen. Dit zijn vaak kapitaalkrachtigen die hun vermogen gebruiken om bepaalde ondernemingen te financieren. In ruil hiervoor vragen zijn vaak een % van de winst of zelfs een aandeel in jouw onderneming. Op deze manier willen ze een goede vergoeding verkrijgen op het geïnvesteerde vermogen. Deze mensen noemen we vaak informal investors of business angels. Vaak is er hierbij geen sprake van een lening en valt het verkregen vermogen onder je eigen vermogen.

Crowdfunding

Een andere vorm van het verkrijgen van eigen geld gaat tegenwoordig via crowdfunding. Hierbij ga je zelf of via gespecialiseerde platformen geld ophalen. Deze vorm van financiering zie je vaak bij het op de markt brengen van bijvoorbeeld nieuwe producten. Veelal wordt hiervoor dan geld (donaties) ingezameld bij de uiteindelijke (particuliere) eindgebruiker. De vergoeding voor de investering kan variëren van een winstaandeel tot een forse korting op het te realiseren product.

Vreemd vermogen

Vreemd vermogen is het vermogen dat je leent van bijvoorbeeld de bank of je leverancier. Van deze partijen verkrijg je kapitaal welke je in delen dient terug te betalen (aflossingen) en daarboven op een deel rente als vergoeding voor het beschikbare stellen van het benodigde geld. Denk hierbij aan de verschillende vormen van bancaire leningen, microkredieten en leverancierskredieten. De leningen zijn veelal gekoppeld aan bepaalde bedrijfsmiddelen en hun levensduur. Vermogen dat je langer dan een jaar tot je beschikking hebt noemen we vreemd vermogen lang. Vreemd vermogen kort is een jaar of korter in je bezit, ook wel vlottende passiva genoemd. 

De optimale mix

In vele gevallen gaat het bij de financiering van jouw onderneming / bedrijfsmiddelen om de juiste mix tussen de bovengenoemde soorten vermogen. Zo zal een bank bijna nooit als enige in jouw onderneming investeren. Het deel eigen geld t.o.v. het totale benodigde kapitaal geeft de mate van solvabiliteit aan. Dit maak je inzichtelijk via de rechterzijde van je (openingen) balans; de passiva zijde (creditzijde). 

Solvabiliteit

Dit is dus de verhouding tussen het eigen vermogen van de (startende) ondernemer en het totaal benodigde investeringsbudget. Hiermee kan een financier een inschatting maken om de ondernemer op lange termijn de schulden kan voldoen. Ga in beginsel uit van een minimale inbreng van eigen geld van 20-25%. Er zijn branches die als risicovol worden gezien zoals de horeca. Hier kan de eigen inbreng oplopen tot de helft van het investeringsbedrag.

Financieel inzicht

Hoe groot of klein je investeringen ook zijn zorg dat je weet waar je aan begint. Middels je financiële plan breng je goed in kaart op welke wijze je het geïnvesteerde vermogen (uiteindelijk) gaat terugverdienen. Gaat het hierbij om aanzienlijk grote (te lenen) bedragen dan is het inschakelen van een financieel specialist en/of account een absolute must! Maar wees ook kritisch en zorgvuldig bij het inzetten van je eigen spaargeld.

Agenda

11 december

Netto inkomen berekenen doe je zo!

10.00 uur
Online
13 januari

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online

Blog

Startende ondernemers opgelet: Het regenboogsyndroom ligt op de loer!

Frank Baltes

We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Partners

Terug naar overzicht