De sterkste groei van zelfstandige ondernemers doet zich voor in de jongste leeftijdsgroepen (0-19 jaar en 20-24 jaar) en in de hogere leeftijdscategorie (65 plus) met de sterkste stijging binnen de hoogste leeftijdsgroep (70 plus). Bij jongeren is de toename waarschijnlijk te relateren aan veel aandacht aan zelfstandig ondernemerschap binnen het onderwijs, de digivaardigheid van deze generatie, lage drempels bij digitale activiteiten zoals vloggen en bloggen, en voorbeeldiconen op sociale media. Bij de groep 65-plus lijkt het een combinatie van noodgedwongen blijven werken vanwege onvoldoende pensioen en graag actief blijven.

Het groeiende aandeel zzp’ers bij jongeren is vooral waarneembaar bij de detailhandel, horeca en in iets mindere mate bij logistiek. Onder deze laatste vallen onder andere de koeriersdiensten. Bij ouderen zit de groei vooral in de financiële dienstverlening en, in iets mindere mate weliswaar, bij groothandel.

Hoewel het aantal vrouwelijke zzp’ers beduidend sterker is gegroeid dan het aantal mannelijke zelfstandigen, namelijk met +101%, tegenover +77% bij de mannelijke zzp’ers, blijft het aandeel mannen met 61% nog altijd groter dan het aandeel vrouwen (39%) binnen de groep zzp’ers.

Vrouwelijke zzp’ers zijn vooral actief in de gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening. Het aandeel vrouwelijke zzp’ers steeg tussen 2014 en 2024 echter het allersterkst in de land -en tuinbouw, namelijk van 8% naar 17%. In absolute aantallen: 2.113 in 2014 en 5.601 in 2024.

In zakelijke diensten zijn veruit de meeste (in absolute aantallen) zzp’ers te vinden, namelijk 440.010, gevolgd door bouw (218.369) en gezondheidszorg (202.963). Van het totaal aantal zzp’ers in Nederland bevinden zich respectievelijk 27%, 14% en 13% in deze sectoren. In vrijwel alle sectoren is het aantal zzp’ers in de afgelopen tien jaar fors toegenomen. De stijging is het sterkst in de logistiek, horeca, zorg en bouw. De enige sector waarin het aantal zzp’ers daalde, is de groothandel.

Terug naar overzicht